servetten vouwen strik
15 DEC 2023 | IN INFO/SERVETTEN VOUWEN TUTORIALS | BY CHABELI

Hoe vouw je een servet? Tien makkelijke tutorials!

Servetten; onmisbare items voor jouw gedekte tafel. Naast dat servetten voor een goede hygiëne tijdens de maaltijd zorgen, kun je er ook op een makkelijke manier binnen no-time een feestelijke tafel creëren. En dat is toch wat we willen?

Er zijn verschillende manieren om servetten te vouwen. Maar hoe vouw je een servet? Ben jij op zoek naar inspiratie? Bekijk dan onze tutorials.

Het is altijd mooi om (droog) bloemen of grassen met de servetten te combineren. Hierbij kun je ook inspelen op het seizoen. Denk aan hulst of dennentakjes in de winter of lavendel en gipskruid in de zomer. Hieronder leggen we per tutorial uit hoe je de servetten kunt vouwen.

Tutorial 1: De klassieke look

Houd het servet in je hand en duw hem vanuit het midden omhoog zodat hij rechtop staat. Neem dan een mooie servetring en wikkel deze elegant om het servet. Voilà, je hebt een prachtige look! Het is echt zo simpel!

Tutorial 2: De bestekhouder

Begin met het servet als een vierkant op de tafel te leggen. Vouw het dan dubbel zodat beide punten recht op elkaar liggen. Vouw de linkerkant over naar de rechterkant voor een kleiner vierkant. Neem nu de rechterbovenhoek en vouw die terug naar de linkeronderhoek. Herhaal dit tweemaal, waarbij je elke keer het flapje onder de bovenste flap vouwt. Vervolgens draai je het hele servet voorzichtig om, waardoor de achterkant boven komt te liggen. Vouw de twee zijkant naar het midden en draai het geheel voorzichtig weer om. Hiermee creëer je jouw eigen bestekhouder.

Nu is het tijd om je mooiste bestek tevoorschijn te halen. Plaats de vork in het eerste vakje, het mes in het tweede vakje en de lepel in het derde vakje. Wil je het extra aankleden? Bind er dan een touwtje omheen en stop er een klein (droog)bloemetje in.

Tutorial 3: De elegante strik

Begin met het servet als een vierkant op de tafel te leggen. Vouw de rechteronderhoek naar de linkerbovenhoek, waardoor een driehoek ontstaat. Buig de bovenste punt iets naar beneden. Rol dan het servet strak vanaf de onderkant helemaal naar boven, tot je een langwerpige vorm hebt. Voor stabiliteit kun je je linkerhand in het midden van de servet plaatsen. Vouw voorzichtig de rechterkant naar het midden van onderen en herhaal dit met de linkerkant, die er netjes overheen gevouwen wordt.

Pak nu je meest prachtige servetring en steek de rechteronderste punt erdoorheen. Trek vervolgens de ring een beetje omhoog en wikkel de hele rechterkant voorzichtig erdoorheen. Duw de servetring langzaam naar het midden, waardoor er een elegante strik ontstaat.

Tutorial 4: Het bloemboeket

Begin met het servet als een vierkant op de tafel te leggen. Vouw het dan dubbel zodat beide punten recht op elkaar liggen. Neem het midden van de onderkant vast met je hand en trek het naar beneden alsof je een boeket bloemen schikt. Omwikkel dit met een ring en je bent klaar! Het is ook tof om een klein bloemetje in de ring te steken.

Tutorial 5: De elegante look

Leg het servet als een vierkant op de tafel. Vouw de rechteronderhoek naar de linkerbovenhoek, zodat er een driehoek ontstaat. Vouw daarna de rechterpunt over de linkerpunt en vervolgens de linkerpunt over de rechterpunt. Nu vouw je de hele linkerkant op de rechterkant. Wikkel daar een mooie servetring omheen en je hebt een elegante look!

Tutorial 6: De waaier

Begin met het servet als een vierkant op de tafel te leggen. Vouw de rechteronderhoek naar de linkerbovenhoek, zodat er een driehoek ontstaat. Neem de rechterpunt en vouw die naar de bovenste punt. Herhaal deze stap met de linkerkant. Pak nu je mooiste servetring en duw deze vanaf de onderste punt een stuk omhoog, waardoor je een prachtig waaiereffect creëert. Het is ook nog mooi om in de servetring een klein bloemetje of takje te steken.

Tutorial 7: De veelzijdige look 

Leg het servet als een vierkant op de tafel. Breng met beide handen de boven- en onderkant naar elkaar toe in het midden. Til het servet op en je zult merken dat de bovenkant een mooie bolling krijgt. Omhul het met een servetring en je bent klaar. Je kunt het servet zowel verticaal als horizontaal plaatsen voor een elegante presentatie.

Tutorial 8: De klassieke look (variant)

Houd het servet in je hand en duw hem vanuit het midden omhoog zodat hij rechtop staat. Neem dan een mooie servetring en wikkel deze elegant om het servet. Voilà, je hebt een prachtige look! Het is echt zo simpel!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol inspiratie, nieuwtjes en meer!